Mer enn et kulturminne

Mer enn et kulturminne

Det er fint å være et kulturminne, men baptistmenigheten i Drammen ønsker først og fremst å være nær og tilstede i byen.

Av Roger Dahl

Baptistkirken i Drammen ligger sentralt i byen, bare et par/tre minutters gange fra jernbanestasjon og busstasjon.  Den eldste delen av bygget er fra 1907,  det er tatt godt vare på og tilpasset dagen krav til kirkebygg. Sammen med tilbygget, som Trond Fossen tegnet i 1986, og menigheten tok i bruk fire år senere, danner kirken rett ved Strømsø torg et godt utgangspunkt for å være nær og tilstede i byen.

Aksjon Brannvakta og Drammen historielag sier på plaketten som de har fått festet på kirkeveggen at det er ukjent arkitekt på den gamle delen av kirkebygget. Slik er bygget også presentert i Drammen kommunes liste over bygninger med særlig bevaringsverdi.

Mer enn et kulturminne

Men det stemmer ikke at en ikke kjenner til arkitekten. I menighetens gamle protokoller og i historikken som ble utgitt ved 50-årsjubileet sies det at bygget er tegnet av arkitekt Nilsen og oppført av byggmester Solheim. Byhistoriker Jo Sellæg bekrefter at arkitekt Nilsen som menighetens papirer henviser til er den renomerte Drammensarkitekt N P Nilsen, som var en av dem som preget bybildet i første halvdel av forrige århundre. Det fantes ikke mange arkitekter i Drammen på den tiden, og bare en som het Nilsen, fortsetter Sellæg.

Jeg kan fortelle at jeg har hatt en «sterk mistanke» om at N P Nilsen (han brukte aldri sitt fulle navn – Nils Petter) var arkitekten bak Eben Ezer, men har ikke funnet håndfast dokumentasjon på det, sier Jo Sellæg og legger til at N P Nilsen stod bak en rekke bygg i samme bydel på den tiden,og sier at byggestilen er typisk for akritekt N P Nilsen, som var representant for nyklassisimen fram til ca 1930. Da ble han og andre Drammensarkitekter førende for den såkalte amerikanske modernistiske stilen. N P Nilsen står blant annet bak flere jugendbygg i Drammen fra omtrent samme tidsperiode som kirka ble bygget.

Da kirkebygget var ferdig i desember 1907, etter en svært hektisk byggeperiode som begynte i mai, ga menigheten bygget navnet Eben Ezer, med henvisning til bibeltektsten » Der tok Samuel en stein og satte den opp mellom Mispa og Sjen. Han kalte steinen Eben-Eser – «Hjelpesteinen» – og sa: «Så langt har Herren hjulpet oss.» 1. Sam 7,12. Som i 1907 er menigheten som samles i baptistkirken i Dammen fortsatt takknemlig for at så langt har Herren hjulpet.

I menighetens visjon heter det; Ledet av Gud, Preget av omsorg, Plass til alle. Med det utgangspunktet ønsker en å være tilstede i byen.

Baptister fra hele Norge har blitt godt kjent med baptistkirken i Drammen siden Baptistenes lederkonferanse har vært i byen, og tildels brukt kirkelokalene de tre siste årene. Ny konferanse gjennomføres i mars neste år.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.